Blogi

Katoaako kauneus?

Aino Fabrin 28.03.2013 3 Kommenttia

Ihmisellä lienee iätön ja ajaton tarve määritellä kauneutta. Noin 2500 vuotta sitten Antiikin Kreikassa elellyt Platon tulkitsi kauneuden järjellä ymmärrettäväksi, mutta ihmisen ajatuksista jokseenkin riippumattomaksi. Lisäksi siitä käytetty kirjoitusmuoto ”kalos” perustui samaan kantasanaan moraalisesti hyväksyttävän kanssa. Tällaisista lähtökohdista voisi ajatella kauneuden käsitteen ulottuvan pelkkiä ulkoisesti havaittavia avuja laajemmalle. Toisaalta taas tämän päivän mediaa ja kauneusihanteita seuraillessa kauneuden vääjäämättömänä kriteerinä näyttää olevan ruumiillinen täydellisyys, jota voi tarvittaessa korostaa tai korjailla erinäisillä muovisilla lisäosilla.


”Kyllä muuten, mutta kun kuvissa olevat ihmiset on niin huonokuntoisia. Vanhojen ihmisten kuvat vaikuttavat negatiivisesti kahvilan ilmapiiriin, ja voivat ahdistaa tai pelottaa asiakkaita. Ei ne halua nähdä miltä tulevat itse näyttämään parinkymmenen vuoden päästä. Olisko sulla kuvia nuoremmista ihmisistä?” Oli vastaus kun tarjosin vanhusvalokuviani näytteille erääseen tuikitavalliseen kahvilaan. Tämän innoittamana (tai ehkä oikeammin suivaannuttamana) äidyin pohtimaan meidän nykypäivän länsimaisten ihmisten suhtautumista kauneuteen ja ikääntymiseen. (Olen kai jollain tapaa vinksahtanut kun sijoitan nuo kaksi termiä samaan virkkeeseen…)


Miksi vanhojen ihmisten kuvat koetaan ahdistavina tai pelottavina? Harva asia on ihmiskeholle niin luonnollista kuin ikääntyminen. Onko siis luontoa vastaan taisteleminen tarpeellista tai edes mielekästä? Miksi kauneus yhdistetään vain nuoruuteen kuuluvaksi? Olemmeko luoneet kuolemattomuuden illuusion, jota tavoitellessamme voimme hetkeksi unohtaa inhimillisyytemme? Eihän kasvamisessa ja kypsymisessä (jota ajan kuluessa harvoin voidaan välttää) ole mieltä, ellei sen mukanaan tuomia muutoksia pidetä arvossa. Tietynlainen vitaalisuus ja hedelmällisyys toki liittyvät nuoren ihmiskehon tunnusmerkkeihin, mutta ovatko ihon kimmoisuus ja ryhdin suoruus ainoita kauneuden kanssa korreloivia tekijöitä? Eikö elämänkokemuksen näkymistä esimerkiksi ryppyinä tai antiikin kreikan ”moraalista hyvää” eli niin sanottua sisäistä kauneutta voida pitää kauneuden lähtökohtina?

Tällaisista tapahtumista ja ajatuksista sai alkunsa ”Katoaako kauneus?” -valokuvaprojekti, jonka toteutan opiskelukaverini Sanni Kotilahden kanssa Tampereella kevään 2013 aikana. Toteutamme projektin valokuvaamalla ikäihmisiä, ja liittämällä kuvien yhteyteen malliemme nuoruudenkuvat sekä heidän ajatuksiaan ikääntymisestä ja ulkonäöstä. Tavoitteenamme on paitsi antaa valokuvamalleillemme kokemus omasta kuvauksellisuudestaan iästä huolimatta, myös kyseenalaistaa kauneuden ahdasmieliseen lokerointiin liittyviä yhteiskunnallisia asenteita. Valokuvanäyttely on esillä Tampereen Pyynikillä sijaitsevan Varalan urheiluopiston Kahvila Annassa 15.4. - 19.5.2013. Tervetuloa pohtimaan katoaako kauneus, ja ihastelemaan (tai kauhistelemaan) potretteja ikääntyvistä ihmisistä!

 

 Katoaako kauneus? -näyttelyn juliste

 

Aino_Fabrin

Aino Fabrin
Sosionomiopiskelija
Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Powered by Web Agency


Kommentit

Raili Hietanen 06.04.2013 · Edit Vastaa

Voi miten ihanaa! Kiitos tästä kirjoituksesta. Toivottavasti kuvat löytävät tiensä myös vanhaan Turkuun. Vanhuus on ystäväni, ei vihamieheni. Sen sijaan vihaan sanoja: ikäihminen, seniori, ikääntynyt, myöhäiskeski-ikä jne., joilla pyritään kieltämään vanha ihminen. Kirjoittajan kanssa olen täysin samoilla linjoilla. Mikä on kauneinta maailmassa? Kauneinta on moni asia, mutta myös vanhuus, johon yhdistyy viisaus, lempeys ja rakkaus.

Annaleea 15.04.2013 · Edit Vastaa

Todella hieno juttu. Olen ollut huolissani juuri tästä nuoruuden ihannoimisesta ainoana kauneuden esikuvana. Ihana idea teiltä!

Tiina 24.04.2013 · Edit Vastaa

Suurtampere-lehden toimittaja Suvi Roselli on käynyt valokuvanäyttelyssä ja kirjoittanut jutun Ainon ja Sannin projektista. Myös valokuvamalleja on haastateltu: http://suurtampere.fi/2013/04/23/kauneus-ei-katoa/
Hienoa!

Jätä kommenttisi

Guest 21.10.2017